Lineærsystem og aluminiumssystem – slik forbedrer du konstruksjonen

Å skape en optimal konstruksjon som både møter kravspesifikasjonen og er kostnadseffektiv krever lite ettertanke. Men det finnes noen ting du kan gjøre for å forenkler ditt konstruksjonsarbeid, både når det gjelder lineærsystem og aluminiumssystem. Her har vi samlet informasjon om alt fra hvordan du løser parallellitetsproblem og tilrettelegger konstruksjonsprosessen til hvordan du velger rett forbinder til din aluminiumskonstruksjon.

Så enkelt kan du løse ditt parallellitetsproblem

Image_Parallelitetsproblem_NO

Ved en lineær forflytting monteres skinnene parallelt og på nivå med hverandre. Det er en konstruksjon som må være veldig nøyaktig, det handler om toleranser ned til hundredels millimeter. Parallellitetsproblem oppstår når monteringsflatene ikke er helt nøyaktige eller stive og det kan ta lang tid og koste mye penger å få orden på det. Dessuten forårsaker de slitasje, som i sin tur reduserer livslengden drastisk. Parallellitets- og vinkelproblemer oppstår nesten alltid ved lineær forflytting. Derfor tilbyr vi et produkt som enkelt løser problemet allerede på konstruksjonsstadiet. Det kombinerer en styrende og en flytende skinne, og kan ta opp til fire millimeter i parallellitetsvariasjon.

Les mer om parallellitetsproblem

Tenk på forhånd når du konstruerer et aluminiumsstativ
Montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren

Å konstruere et aluminiumsstativ handler først og fremst om å skape en fungerende løsning. Men det handler også om å optimere konstruksjonen slik at monteringen blir enkel og kostnadseffektiv uten å gi avkall på kvaliteten. Hvilken type forbinder du velger, spordybde på profilen og ulike typer føtter er noen ting du må tenke på når du konstruerer et aluminiumsstativ. Våre montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren byr på fem tips til hvordan du sørger for at din konstruksjon går fort å montere og fungerer optimalt.

Les alle tipsene

Fordeler og ulemper med kuleskrue eller tannrem i en lineærmodul
Fordeler og ulemper med kuleskrue eller tannrem i en lineærmodul

En kuleskruedrevet og en tannremdrevet lineærmodul har ulike fordeler og styrker. Hvilken du skal velge beror blant annet på hvilke krav din applikasjon har til hastighet, nøyaktighet og toleranser. Kuleskruen og tannremmen har ulike egenskaper som kan være fordelaktige på hver sin måte. I grunnen avgjør applikasjonskravene hvilken som passer best. Helt enkelt kan man si at hvis du behøver høy repeterbarhet, stivhet og kraft så skal du velge kuleskruen. Hvis du derimot behøver høy hastighet og lange bevegelser så er tannremmen et bedre valg.

Les mer om kuleskrue og tannrem

Unngå de vanligste problemene når du konstruerer lineærsystem

CAD-bibliotek

Å konstruere et lineærsystem er ikke alltid det letteste, det finnes en del vanlige problemer og fallgroper man kan støte på. Samtidig finnes det en del ting du kan dra nytte av og hjelpemidler som forenkler. Et av de mer vanlige problemene når man skal konstruere et lineærsystem er å få tilgang til CAD-filer. Uten en CAD-fil risikerer prosjektet å stoppe ettersom det blir vanskelig å komme videre. Derfor er det viktig å velge en leverandør som har et stort CAD-bibliotek. For å korte ned utviklingsarbeidet er det også viktig å raskt kunne presentere et konsept som på en enkel og tydelig måte viser hvordan man tenker. Også her har tilgangen til CAD-filer stor betydning. En annen god idé er å allerede tidlig i prosjektet få en prisantydning, slik at man kan finne en bra balanse mellom pris og ytelse. Gjennom å raskt få en oppfatning om hva ulike type løsninger koster vet man hva man sammenligner med. Det gjør at det går raskere å komme i mål og unngå masse gjentagelser.

Les mer om hvordan du tilrettelegger konstruksjonsfasen

Abonner på vårt nyhetsbrev
Tilbehør og tilvalg til skinneføring – når skal man bruke hva?
Selgere Daniel Stifors

I følge Daniel Stifors, selger hos Rollco, finnes det mange faktorer som styrer hvilke tilbehør du behøver for å konstruere en velfungerende skinneføring. For å oppnå lang levetid og lite behov for vedlikehold kan man for eksempel behøve og velge en forspent vogn eller en vogn med ekstra tetninger. Det beror blant annet på faktorer som det omgivende miljøet og særskilte applikasjonskrav. Det finnes også ulike tilbehør både for å smøre og å beskytte skinneføringen, blant annet ulike typer tetninger og endegavler til vognene. I miljøer der det kan være vanskelig å komme til for å smøre skinneføringen passer det med en selvsmørende tetning. Avhengig av hvor krevende omgivelsene er, kan skinnene behandles med ulike overflatebehandlinger som forlenger levetiden. Foruten de vanligste, som for eksempel fornikling og forkromming, så finnes det spesialbehandlinger som gir ekstra høy korrosjonsbeskyttelse.

Les mer om tilbehør og tilvalg

Å velge riktig forbinder til riktig aluminiumskonstruksjon

Aluminiumsprofiler

Hvilke forbindere skal man velge til ulike aluminiumskonstruksjoner? Her får du noen enkle tommelfingerregler som gjør valget lettere. Når du skal bygge en aluminiumskonstruksjon er det lett å bli forvirret når du skal velge forbindere. Hvilken passer egentlig til hva, og hvilke fordeler og ulemper har de? Det finnes litt ulike varianter av forbindere, men her fokuserer vi på de fire vanligste: Standard, Sentral, Universal og Automatisk. De har alle sine fordeler og ulemper, avhengig av hva som er hensikten med din aluminiumskonstruksjon og hvilket budsjett du har. Standardforbinderen er enkel, sentralforbinderen er diskret, men vibrasjonsfølsom, universalforbinderen er sterk og den automatiske forbinderen er fleksibel.

Les mer om forbindere

Test selv ulike aluminiumsprofiler og forbindere

Hvis du selv vil teste hva som passer sammen kan du bestille vårt kostnadsfrie prøvesett! Det består av tre typer aluminiumsprofiler og fire ulike varianter av forbindere. Med dem kan du selv personlig prøve hvilke kombinasjoner som passer best for din konstruksjon.

Bestill vårt prøvesett