Riktig lineærføring for applikasjonen din

Det er mange faktorer du må ta i betraktning når du skal konstruere en god lineærføring for applikasjonen din. Blant annet må du ta hensyn til parallellitetsproblemer og gjøre en skikkelig behovsanalyse, samt velge en optimal drift og riktig type skinneføring. Her kan du lese litt mer om hva du må tenke på.

Lineærføring med kuleskrue eller tannrem?

Rollco_montage

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuleskrue eller tannrem er i bunn og grunn et valg som er avhengig av hvilke egenskaper som er viktige for din lineære drift. Trenger du å prioritere nøyaktighet eller hastighet? Har du begrenset plass? Er det viktig at applikasjonen krever minimalt med vedlikehold? Det finnes en rekke områder der egenskapene til kuleskruen og tannremmen har betydning for den lineære bevegelsen. Avhengig av applikasjonskravene du må oppfylle, har de ulike fordeler. Kort fortalt kan man si at kuleskruen er bra hvis du trenger høy repeterbarhet, stivhet og styrke, mens tannremmen er bra hvis du trenger høy hastighet og lange bevegelser.

Lær mer om når du skal bruke kuleskrue eller tannrem

 

Fordeler og ulemper ved bruk av ferdige lineærmoduler

Blogg_Linjäerenhet

Den som skal konstruere en applikasjon for lineær bevegelse kan enten velge å konstruere alle moduler selv ved hjelp av løse komponenter eller bruke ulike typer ferdige lineærmoduler. Det er fordeler og ulemper med begge, avhengig av forutsetningene til applikasjonen. Hvis du velger å bruke løse komponenter, må du selv bygge inn driften, noe som allerede er på plass når du kjøper en ferdig lineærmodul. Fordelene med løse komponenter er at du kan konstruere din lineærmodul nøyaktig slik du ønsker den.

Les mer om ferdige lineærmoduler

 

Slik håndterer du parallellitetsproblemer ved lineær bevegelse

image001

Å unngå parallellitetsproblemer i sin helhet ved lineær bevegelse, er nesten umulig. Men det finnes måter å håndtere dem, slik at du kan lette monteringen av skinneføringen og redusere slitasjen på skinnene i fremtiden. Lineærføringer med resirkulerende kuler har høy presisjon, og også kapasitet til å håndtere tunge laster i alle retninger med høy nøyaktighet og bevegelseskontroll. Men i enkelte situasjoner og applikasjoner kan disse kreftene også skape begrensninger.

Les mer om parallellitetsproblemer

 

Hva er best? Kuler eller ruller ved skinneføring?

Kulor vs Rullar_2

Det er en diskusjon om hvilken løsning som er best ved skinneføring. Er det kuler eller ruller som gir best resultat? Men faktum er at spørsmålet er feil stilt. Som nesten alltid når det dreier seg om lineær bevegelse begynner svaret på alle spørsmålene med å se på applikasjonen din. Det er den, og målet du har med den som avgjør hvilken løsning som er best. Det dreier seg om hvilke behov du har av blant annet stivhet, presisjon, nøyaktighet og last. Med andre ord er valget mellom kuler og ruller avhengig av hva du vil oppnå.

Les mer om kuler kontra ruller

 

Slik konstruerer du en buet lineær bevegelse på den beste måten

curviline_blog

I de fleste tilfeller skjer en lineær bevegelse i en rett linje mellom to punkter eller i en sirkulær bevegelse. Men enkelte applikasjoner krever en kombinasjon av rettstrekninger og kurver i en buet lineær bevegelse. En buet lineær bevegelse består vanligvis av enten ensartede kurver, som en 90 eller 180 graders bøy med rette strekninger, eller en blanding av forskjellige bøyninger, mer som en kurvet linje. Den førstnevnte er ofte brukt i forbindelse med forskjellige typer av presisjonslagrede transportsystemer som transporterer delene ved montering eller kvalitetskontroll. Den andre varianten blir oftest brukt når noe trenger å bli transportert langs en rett linje, men som krever forskjellige bøyninger for å unngå hindringer.

Les mer om buet lineær bevegelse

 

Skap teleskopiske lineære bevegelser som varer

Teleskop_blogg

Det er mange ulike faktorer som spiller inn når man skal lage en teleskopisk lineær bevegelse. Om den er horisontal eller vertikal, og hvordan omgivelsene ser ut er noen av dem. Derfor er det først lurt å gjøre en grundig behovsanalyse, slik at all relevant informasjon er på plass. Vann, fuktighet, sagstøv og temperatur har betydelse for blant annet materialvalg og eventuelle innkapslinger. Men selv begrensninger i det fysiske rommet, hvis den teleskopiske lineære bevegelsen skal bygges inn, har betydelse for holdbarhet og funksjon.

Les mer om teleskopiske lineære bevegelser

 

Langvarig lineærføring for pakkemaskiner

Case-linjarstyrning

En produsent av pakkemaskiner ønsket å redusere antall leverandører av lineærføringer. De lot alle gjennomgå en skikkelig test der vognen måtte kjøre kontinuerlig helt til den brøt sammen. Rollcos skinneføring klarte seg lengst fordi vognene er utstyrt med stålforsterkede endestykker.

Les hele innlegget

 

Last ned vår sjekkliste for lineær bevegelse i ulike applikasjonsmiljøer

Det er mange parametere og faktorer som spiller inn ved valg av riktig lineærføring for applikasjonen din. For å lette din vurdering og gi deg veiledning, har vi laget en sjekkliste med ti tips til hvordan du velger den riktige løsningen.

NO Rollco CTA-knappar Gotham_Q12